lördag 23 juli 2011

Börja baka med surdeg.

Det första man måste göra när man bestämt sig för att börja baka med enbart surdeg måste man först göra en fördeg. Denna degen gör man för att få en liten bit av sin surdeg att bli till en stor surdeg för att få större jäskraft (eftersom man vanligtvis inte använder sig av någon jäst när man bakar med surdeg).

En fördeg för man på följande sätt:

Ingredienser:

100g surdeg (vet inte riktigt vad det motsvarar i dl, men innan jag skaffade en våg så brukade jag ta 1dl).
150g vetemjöl eller rågsikt ("vikt till dl-omvandlare" finns att hitta i klassikern Vår kokbok).
150g vatten (1½dl)

Blanda ingredienserna i en bunke eller plastlåda (jag använder en gammal kakburk i plast), rör om det riktigt ordentligt. Täck sedan över med bakduk eller lock och låt stå och jäsa i ca 9 timmar i rumstemperatur (det lilla skåpet över kylen är väldigt bra att jäsa degar i då det vanligtvis är lite över normal rumstemperatur där uppe).
När fördegen är bubblig på ytan så är den redo att användas (detta kan ta kortare tid än angiven jästid, för mig brukar det ta ca 3-5 timmar. När den är bubblig och ser "surdegig" ut så är den klart).

Nu är det bara att börja baka!

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar